INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Брифинг на финансовия министър за новия държавен дълг

Финансовият министър Кирил Ананиев даде брифинг за новия държавен дълг и разясни фискалните параметри по него.

Изключителен успех постигнахме вчера при пласирането на първата ни външна емисия от 2016 г. насам. Тя беше обявена в 10 транша – 10-годишни и 30-годишни книжа. За първи път излизаме с 30-годишни книжа на пазара. Увеличихме лимита на от 2 млрд. на 2,5 млрд. лева, разпределени по равно между двата транша. Емисията предизвика безпрецедентен интерес, което доведе до заявки, които надвишаваха четири пъти обема, който търсехме – 2 млрд. евро“ каза министър Ананиев..

Той допълни, че постигнатата доходност по двата транша може да се сравним с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България..

Министър Ананиев разясни , че доходността на 30-годишния транш е 1,476 % с лихвен купон 1,375. Той допълни, че доверието към страната ни е на много високо ниво, имаме ниско ниво на дълг в сравнение с БВП и сме на второ място в ЕС след Естония по този показател.

Брифинг на Министерство на финансите

Брифинг на Министерство на финансите

Публикувахте от bTV Новините в Сряда, 16 септември 2020 г.

Българските инвеститори придобиха 16 % от общия размер на книжата, имаше и много чуждестранни. Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложени. Коментираме възможността за актуализация на бюджета за тази година“ каза още Министър Ананиев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.09.2020 г. 11:34 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x