INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Борисов: Българинът се оказа дисциплиниран и грамотен за опазването на собственото си здраве и това на другите

„Липсва ми много футболът. Всички сме зажаднели за футбол“, призна премиерът пред „Дарик“ за евентуалното подновяване на спортните събития.

„Който мой колега се изкуши и каза, че няма страшно за нацията, той плати висока цена с човешки животи. Това ние не можем и няма да си позволим“, увери Борисов.

„Повярвайте ми, ако нещо ми липсва, това е футболът, спортът. Аз на ресторант, на кафе, на кино – на такива неща не съм ходил от много дълго. Но ежедневният футбол – това е нещото, което ми липсва. Липсва на всички. Но не искам да използвам бъдеще време. Аз казвам: „Строя „Хемус“, строя „Струма“. Правя стадион. Бъдещото време го оставям на други. Ако има такава възможност – за възобновяване на спорта, един час по-рано да е, един час по-рано ще взема това решение. Спортът, театрите, кината – всичко липсва на хората“, откровен бе той.

„Светът е социален. Свикнали сме да сме заедно и сега много тежи. Но огледайте се в съседните ни държави, сравнение с тях ние все едно не сме под карантина“, каза премиерът и допълни: „Генерал Мутафчийски разказа какво се случи в Европа на футболни мачове, проблем, който дойде и до България, за съжаление. Но работата на Мутафчийски е да държи България с ниски нива на заболели и починали“.

По принцип политиците най-обичат бъдещето време, отбеляза Борисов. „Слушам – в Италия ще разпуснат мерки за заводи, но от 4 май. Имаше конферентна връзка между министрите на спорта от Европейския съюз. Ние сме подготвили план за възстановяване в момента, в който карантината падне. Всички състезатели и треньори ще бъдат тествани, няма да има достъп за външни хора, ще бъдат изградени КПП-та, пропускателният режим ще е по-сериозен, ще има график за ползване на залите, дезинфекциране, начин на хранене – и всичко под контрола на министерството на спорта. Мислим по този въпрос, както и в други държави“, каза още премиерът.

„Не, че го оправдавам генерал Мутафчийски. Той не се нуждае от оправдание, защото се раздава. Но с час по-рано, ако може да се подсигури подновяване на спорта, което е добре за здравето на спортистите и всички хора, ще го направим. Радостна вест има, че големите заводи като на „Фолксфаген“ от днес започват да отварят. Но докато няма ваксина, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи. Нека да устискаме и да се запазим живи и здрави. Светът работи за ваксини. Нашите заводи работят – за ваксината БЦЖ и т.н. Но нека само се запазим живи и здрави. До този момент ние нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания, за разлика от много други страни“ коментира минитър-председателят.

„Днес излезе статистика, че България и Албания са с най-ниска смъртност. Само че в Албания не може да излезеш до магазина, без да се обадиш. Българинът се оказа и дисциплиниран, и грамотен за опазването на собственото си здраве и здравето на другите“, продължи Борисов.

Той обяви, че към момента няма абсолютно никакво време да поспортува сам, дори и за малко, независимо че много обича и му липсва и това. Но описа и дневния си режим. „Сутрин в 7 часа съм в Министерски съвет, идва щабът. Ето и днес след това продължихме – с министри, с Фандъкова. В Корея са провели матура. На един стадион, слагат дезинфекцирани чинове и са я провели. Всяка идея, която може да ни е полезна, я анализираме. Вечер до 12-1 след полунощ сме така. И аз чакам всичко да мине, за да може после да спортуваме“, заяви Борисов.

На въпрос дали няма шанс да се подновят поне тренировките в индивидуален спорт като тениса, и то на открито, премиерът отвърна: „Погледнато реално, въпросът има логика. Тенисистите са от двете страни на мрежата. Но после отиват в съблекалнята, идват други хора в съблекалнята, става струпване. Ако е за един ден, да го разрешиш. Ама след петия ден вече ти се иска и да останеш да се видиш с приятел, да пиете по бира. И ето ти огнище. Но пак казвам – вижте мерките в другите държави.

На въпрос ще го бъде ли футболният „Левски“, изпаднал във финансова криза още преди пандемията, Борисов отвърна: „Ще го бъде „Левски“. Нека само да си подредят нещата. Аз и преди им предложих вариант. Помогнали сме на всички, ще помогнем и на „Левски“. Клуб, който го заслужава.“

„Мислим за сряда – за над 30-40 милиона за така наречените природни науки. Това е явно виждане в бъдещето, че ще се отиде в тази посока. В сряда да им дадем парите – да се занимават нашите учители и научни ръководители“, заяви Борисов, обяснявайки какво точно работи в момента, докато е потърсен да вземе отношение по спортнивъпроси в условията на пандемия от коронавирус.


Публикувано на 27.04.2020 г. 20:54 ч.

Източник: novini.bg

Още по темата: