INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Борисов похвали армията ни пред шефа на Военния комитет на ЕС

Снимки: istock

Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов на онлайн среща с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

Министър-председателят обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по негови думи буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата.

Той изтъкна, че последните четири години са изключително успешни за българската армия и акцентира върху интензивния процес на модернизация по отношение на въоръжените ни сили.

Борисов посочи, че България е сред държавите, достигнали нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. В същото време доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха редица военни учения у нас.

Премиерът напомни, че България закупи нови изтребители Ф-16 блок 70, като освен това работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

В национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г., подчерта още премиерът и поясни, че целта е българските въоръжение сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление в мирно време и при кризи, а също да разполагат с основните приоритетни отбранителни способности.

Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна ролята на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. Той подчерта, че България е активен участник във формирането на отбранителния пакет на ЕС след представянето на Глобалната стратегия през 2016 г. Страната ни участва във всички ключови инициативи и от самото начало подкрепя изготвянето на т.нар. Стратегически компас, който е в интерес на изграждането на обща европейска стратегическа култура по отношение на отбраната.

По думи на премиера България вижда своето място в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено предвид единния комплект от сили и способности, с които разполага.

Той изтъкна, че страната ни разглежда запазването и засилването на трансатлантическата връзка като съществен елемент от стратегическата автономност на ЕС. Министър-председателят обърна внимание и на засилващите се очаквания както в рамките на ЕС и НАТО, така и от нашите партньори, към ролята на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи. За пример Борисов даде кризата с пандемията, която демонстрира очакванията към способността на въоръжените сили да оказват съдействие в борбата с това предизвикателство.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.04.2021 г. 16:41 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x