INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Борисов: ДДС от 9% за хотелите и заведенията да влезе в сила от 1 януари 2021г.

Решението за 9% ДДС за заведенията и развлекателния сектор е политическо. Обмисляме такъв размер на данъка да се въведе и за книгите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг с „Обединени патриоти” в парламента.

„ДДС не е данък на самия бранш или на който и да е. Ще ми е интересно дали сега като с 11% падне ДДС, дали с 11% ще паднат и цените“, заяви Борисов.

От своя страна Валери Симеонов посочи, че мярката ще доведе до изсветляване на данъчните приходи. Запитан за ваучерите, които бяха обявени като мярка за подпомагане в туризма, Симеонов каза, че те ще са за полицаи и медицински сестри и ще бъдат използвани при запълване на държавните бази и едва след като те се запълнят, ще могат да се използват и за другите бази.

Премиерът Борисов посочи, че ДДС от 9% няма да влезе в сила от 1 януари 2021 г., както първоначално беше съобщено,но след това допълни,че ще влезе в сила възможно най-скоро.

„Разбрахме се 9% данък да бъде внесен веднага, но утре ще ви кажа“, обърна се Борисов към журналистите.

Владислав Горанов е категорично против, Менда Стоянова – също, съобщи Борисов и продължи: „Считат, че това е груба грешка, но решението е политическо, защото срещу нас стоят политически партии, които искат не само това ДДС да падне. Въобще да махнем данъците – най-добре. Тогава би било един празник“.

От своя страна Валери Симеонов каза, че за ресторантите и развлекателния сектор намаляването на данъка ще е временна мярка. Премиерът пък съобщи, че за книгите се обмисля същото, но там намалението ще е за постоянно.

По думите на Борисов отварянето на моловете към този момент не е правилно. „Още трябва да се натиска за носенето на маски в градския транспорт“, каза Борисов.


Публикувано на 12.05.2020 г. 16:54 ч.

Източник:БНТ

 

 

Още по темата: