INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Борел за ветото на България: Трябва да преоценим нашите методи на работа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази недоволството си от липсата на напредък в България по отношение на започването на присъединителни преговори между Съюза и Северна Македония и Албания. По думите му, това показва, че принципът на консенсус не е най-добрият начин за взимане на решения в блока, предава ТАНЮГ.

„Този случай показва още веднъж, че проблемът е консенсусът при вземането на решения. Не можем да продължим, защото една държава блокира. Днес не е добър ден, защото трябваше да започнем процеса на присъединяване на две държави, но не можем, защото една страната блокира целия процес. Трябва да преоценим нашите методи на работа“, подчерта Борел.

Той обаче отбеляза, че има една добра новина и тя е, че е регистриран напредък в диалога Белград-Прищина във връзка с енергетиката.

„Това е много важна стъпка напред и ние ще продължим да работим по-нататък. Възможно е да имаме среща на върха до края на месеца“, анонсира върховният представител на Брюксел.

Той подчерта, че ЕС трябва да направи всичко, за да направи Западните Балкани част от своя свят.

По думите му, това ще стане чрез покани към страните от региона да участват в срещите на външните министри на ЕС и други мероприятия.

„Трябва да продължим да предотвратяваме угасването на европейския пламък в Западните Балкани“, категоричен е Борел.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 23.06.2022 г. 13:50 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x