INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Бойко Станкушев: В България всеки, който се добере до кокала, се променя

В България много се краде. Дори и хора, които са се ползвали дълго време с добро име в техните общности и среди – професионални или приятелски, доберат ли се до кокала, се променят. Това каза Бойко Станкушев, директор на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, а заключението му е на база множество случаи на сблъскване с корупция, откакто е създадена организацията. По думите му в много общини корупционните схеми и шуробаджанащината са така добре завоалирани, че трудно стават обект на разследване.

„Хората трябва да знаят как се разпределят парите от бюджета в една община и обществените поръчки. Почти никой никога не знае как става това. Те се разпределят „аз на баджанака, ти на шурея“. Има общини, в които ресорният зам.- кмет разпределя, а шеф на дирекцията е неговата тъща. В последните години много захитряха, защото лакомията взима връх над гражданския дълг, в момент, в който един обикновен гражданин е издигнат от партия или коалиция и застава на ключова позиция, че да разпределя. Така го правят, че практически, колкото и да ровиш не можеш да откриеш къде е нарушен законът“, посочи Станкушев.

До 2023-та година от Антикорупционния фонд ще представят резултатите от програмата „Прозрачност и отчетност на местните власти-силни общности „, финансирана от Норвежкия финансов механизъм, която има за цел да проучи каква е комуникацията между гражданите и местната власт. Изследват се 10 общини, между които и Варна, каза още Бойко Станкушев, който се срещнa с граждани, представители на неправителствени организации и на местната власт морската столица.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 23.06.2022 г. 10:23 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x