INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

БНБ увеличи резервите си с 2 милиарда лева

БНБ e увеличила резервите си с 2 милиарда лева, съобщиха от централната банка.

Увеличението е възможно след като България е получила транш 859 млн. специални права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд (МВФ), равни на около 2 млрд. лева. От БНБ уточняват, че 2 август т.г. Бордът на управителите на МВФ, чийто член е управителят на централната банка Димитър Радев, е одобрила разпределение на 456 млрд. СПТ).

Целта е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб, която да изгради доверие и да стимулира възстановяването на световната икономика след пандемията. Общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат кредитирани на страните членки на МВФ пропорционално на съществуващите им квоти във фонда.

С това увеличение общият размер на СПТ на БНБ ще възлезе приблизително на 1.5 млрд. СПТ или около 3.5 млрд. лева. Около 275 милиарда щатски долара (около 193 милиарда СПТ) от новото разпределение ще отидат за развиващите се пазари и развиващите се страни, включително страни с ниски доходи, става ясно от прессъобщение на МВФ по темата.

Специалните права на тираж са актив, макар и не пари в класическия смисъл, защото не могат да се използват за закупуване на вещи. СПТ е международен резервен актив, създаден от МВФ през 1969 г. за допълване на официалните резерви на страните членки. Досега 204,2 милиарда СПТ (еквивалентно на около 293 милиарда щатски долара) са разпределени за членовете, включително 182,6 милиарда СПТ, разпределени през 2009 г. вследствие на световната финансова криза. Стойността на СПТ се основава на кошница от пет валути – щатски долар, евро, юан, йена и британска лира. СПТ е счетоводна единица за транзакции на МВФ със страни членки – и стабилен актив в международните резерви на страните.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 03.08.2021 г. 11:11 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x