INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Близо 16 хиляди декара гори са изгорели от началото на годината

От началото на годината в горски територии са възникнали 219 пожара, при които са изгорели близо 16 хиляди декара гори.

Агенцията по горите настоява да се създаде специализирано авиационно звено, което да подпомага гасенето на сложни пожари в горските територии. Над две хиляди декара гори са напълно унищожени при върхови пожари през последните седмици, сочат данните на горските.

Според анализа на ресорната агенция над 80 процента от всички горски пожари възникват извън горските територии и в последствие се прехвърлят в тях. Това се случва  най вече при почистване на пасища и необработваеми земеделски земи.

По тази причина е предложено да се актуализират административните процедури за санкциониране на собствениците на земи, които нарушават правилата. Паленето на стърнища е забранено отдавна и се санкционира. Очевидно обаче контрола и спазването на тези забрани е недостатъчен.

За борбата с огнената стихия е крайно време да се осигури и техника за гасене на горските пожари от въздуха, сочи още анализа на изпълнителната агенция по горите, която подкрепя създаването на специализирано противопожарно авиационно звено, тъй като горските пожари често са в сложни терени, достъпни само от въздуха.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 18.08.2021 г. 09:03 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x