INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Близо 1000 зрелостници се явяват на държавните зрелостни изпити по желание

Държавните зрелостни изпити по желание ще се състоят в понеделник, 29 август, и на тях са поискали да се явят 996 зрелостници, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН) на 24 август при представянето на информация за матурите от изпитната сесия през август – от 25 до 29 август.

Зрелостниците могат да избират днес между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка.

От 8:30 часа днес са матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование по общообразователната подготовка, а по руски език – по профилираната. От 14:00 часа ще са изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Общо 41 държавни зрелостни изпита ще се състоят от 25 до 29 август, в 667 училища и в 1659 зали в страната.

На 25 август се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 26 август – вторият държавен зрелостен изпит и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията).

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 29.08.2022 г. 10:06 ч.

Източник: БТА

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x