INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Бизнесът отказва да плаща евтиното парно на софиянци, иска справедливост на пазара

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели се обяви категорично против това индустрията да поеме нов удар в цената на природния газ.

От АОБР предупреждават, че обявеното вчера от енергийния министър поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи.

„Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията“, негодуват работодателите.

Според тях това ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е забранено от европейските директиви.

От АОБР считат, че ползите от дългосрочните договори на „Булгаргаз“ трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не „да се създават привилегировани касти на пазара“. Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес, подчертават те.

В позицията се посочва, че социалната политика трябва да спре да бъде изпълнявана през енергийната система.

По тази причина от Асоциацията настояват да продължават да закупуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

Те изтъкват, че наред с безпрецедентната обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в страната за сметка на други пазарни участници.

„Как ще имаме икономика и растеж?“, недоумява бизнесът и настоява за отговор за това кой ще поеме отговорността за съсипване на индустрията.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 13.01.2022 г. 13:15 ч.

Източник: News.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x