INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Байдън призовава Сърбия да признае независимостта на Косово

Американският президент Джо Байдън поздрави Сърбия за Деня на държавността и отбеляза дългата история на сътрудничество между двете държави, но дори в своите поздравления той не устоя да се опита да наложи американска политика на Сърбия.

От името на американския народ изпращам искрени поздравления към вас и вашите съграждани за Деня на държавността на 15 февруари. Имайки предвид 140 години партньорство между нашите държави, Съединените щати продължават да се ангажират с развитието на икономическо сътрудничество, регионална стабилност и демократични ценности “ , написа в своето обръщение Байдън, цитиран от ТАСС. Байдън напомни на Сърбия, че САЩ биха искали Сърбия да признае Косово.

„… ние ви подкрепяме в по-нататъшни трудни стъпки за постигане на тази цел, включително необходимите реформи и постигането на цялостно споразумение за нормализация с Косово, което е фокусирано върху взаимното признаване ,“ каза Байдън.

По-рано медии съобщиха, че Сърбия и Косово са се договорили да нормализират икономическите отношения. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия и Косово са обсъждали създаването на единен пазар на стоки и работна ръка в Брюксел .

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.02.2021 г. 17:09 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x