INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Берлин: Не е в интерес на България да блокира разширяването на ЕС в региона

Двустранните проблеми не бива да бъдат част от преговорната рамка за разширяването на ЕС, заяви германската посланичка в Скопие Анке Холщайн, цитирана от МИА.

В интервю за радио „Свободна Европа“ тя коментира българския меморандум, изпратен до страните членки:

„Ние, и доколкото ми е известно всички страни членки, вярваме, че двустранните проблеми не бива да бъдат част от преговорната рамка и трябва да бъдат решавани двустранно. България винаги е била голям поддръжник на сближаването на региона с Европа, включително Северна Македония. Не е в интерес на България да блокира разширяването на ЕС в региона“, каза Холщайн.

Първата цел за германското председателство на ЕС е провеждане на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, вероятно през декември, каза още тя.

По думите ѝ на първо време Скопие трябва да се съсредоточи върху върховенството на закона, борбата с корупцията, правосъдните реформи, бързото приемане на антидискриминационния закон.

Конструктивното сътрудничество с опозицията е от интерес за бъдещето на страната, смята още Холщайн.

4 1 vote
Article Rating

Публикувано на 20.09.2020 г. 14:46 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x