INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Без тържествата за 15 септември

Всички ученици в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има тържества и събирания. Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с Covid-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение, и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка.

От министерството обясняват, че е предвидено учебната година да започне във всички училища в страната присъствено, при спазване на предписанията на здравните власти – дистанция, предпазни средства и дезинфекция на пространствата. В случай на заразен учител или ученик, ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас.

Ако има повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.

В момента институциите обсъждат единни правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка – това е здравният протокол, който ще е задължителен за всички.

Обсъждат се също така и препоръчителни стратегии и решения за организацията на учебния процес, които МОН ще предостави на учебните заведения, като всяко ще може да реши според възможностите си как да организира учебния процес при случай на COVID-19.

“Училищата са с различна материална база и всяко би могло да избере как да организира часовете и междучасията, за да се ограничат максимално контактите и да не се допуска зараза. Затова всяко училище ще разработи план за организация на учебния процес, така че да няма струпване на ученици. Възможно е да има различен час на започване на учебните часове, на междучасията. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори. Препоръките ще бъдат изготвени в период от време, достатъчен за организация на самите училища”, посочват от министерството.

Участници от работната група споделиха, че МОН не е избрало хибридния вариант, при който част от учениците учат присъствено, друга част – дистанционно, както и разделяне на класовете на групи, които да редуват присъствени с онлайн занимания, тъй като той е доста труден за учителите. Затова е предпочетена т.нар. “стратегия на превключване”, т.е преминаване към дистанционно обучение само за класа или училището, в който е установен случай на заразен с коронавирус, и то за дните, в които тече карантината. Все още се обсъжда дали тя да е една или две седмици.

До 25 август 2020 г. на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище), написа и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в профила си във “Фейсбук”.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.08.2020 г. 07:30 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x