INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Без следа приключи акцията в търсене на тримата изчезнали на К2

Те ще останат завинаги в подножието на коварния връх

Завърши акцията по издирване на тримата алпинисти, изчезнали в подножието на смъртоносния връх К2. За да претърсят района днес са излетели още два армейски хеликоптера, но те не са успели да открият следи от Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщава шерпът, ръководил операцията.

В един от хеликоптерите е бил и синът на Али – Саджит, който тръгна с алпинистите към върха от Лагер 3 на 5 февруари. Той обаче се върна в Лагера заради проблем с кислородната бутилка, а след това успешно пристигна и в Базовия лагер.

Екипите са издирвали изчезналите алпинисти и по други маршрути, но отново без успех. Главната причина е, че над Лагер 4 видимостта е била изключително намалена, а ветровете са били със скорост около 40 км/ч.

Тримата алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника, са изчезнали вечерта на 5 февруари – часове, след като тялото на Атанас Скатов беше открито под смъртоносния връх. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.02.2021 г. 19:15 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x