INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Белият Дом се отказа от обещаната Комисия за надзор на полицията

Белият дом спира изпълнението на предизборното обещание на президента Джо Байдън да създаде специална комисия за надзор на дейността на националната полиция в течение на 100 дни от началото на мандата си. Това се съобщава в изявление на ръководителя на Съвета за вътрешна политика на Белия дом Сюзън Райс, публикувано в неделя вечерта на уебсайта на вестник Politico.

„След тесни и уважителни консултации с партньорите в правозащитната общност, администрацията взе обмислено решение, че създаването на полицейска комисия в настоящия момент не би обезпечило най-добри възможности за постигане на нашия основен приоритет в тази област, а именно приемането на Закона Джордж Флойд. в областта на осигуряването на законността и реда“, се казва в това изявление, изпратено до изданието.

През юни миналата година, кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Байдън, под влиянието на тогавашните масови протести в страната, предизвикани от фактическото убийство от полицията на чернокожия жител на Минеаполис (Минесота) Джордж Флойд, настоя Конгресът да предприеме незабавни мерки за подобряване на качеството на работата на служителите на полицията. Той обеща, ако спечели изборите, през първите си 100 години на власт да създаде специална комисия, която да наблюдава работата на полицията в страната. Сега, според изявлението на Райс, това обещание е отложено в най-добрия случай.

Райс заяви, че администрацията продължава да подкрепя реформата на полицията, но вярва, че най-добрият начин да се направи е приемането на законопроекта Джордж Флойд одобрен през юни от Камарата на представителите на САЩ. Законопроектът, наред с другото, забранява на полицейските служители да използват задушаваща хватка и да извършват обиски без заповед, ограничавайки някои други полицейски действия и увеличавайки отчетността на полицията, когато те са извършили предполагаемо нарушение, особено срещу членове на националните малцинства.

Отказът – поне временен – да изпълни предизборното обещание на Байдън беше обяснен в администрацията с желанията на правозащитници, които смятат, че дейността на специалната комисия на практика ще допринесе много малко (такива комисии са създадени по-рано), но може значително да забави процеса на влизане в сила на законопроекта Джордж Флойд. Според изданието решението на Белия дом да отложи създаването на специална комисия „е ясна демонстрация на това как изборните обещания могат да се сблъскат с реалността на практическото управление и потенциално да възпрепятстват [изпълнението] на дневния ред на президента“.

На 25 май миналата година полицаите в Минеаполис използваха задушаваща хватка при ареста на Джордж Флойд, в резултат на което той почина след известно време. Смъртта на афроамериканеца предизвика многобройни и масови протести в цялата страна, използвани от поддръжниците на Демократическата партия, които обвиниха за инцидента политиката на администрацията на републиканския президент Доналд Тръмп, който се бореше за втори мандат. В момента в Минеаполис тече процес по делото на бившия служител на реда Дерек Шовин, приложил задушаващата хватка на Флойд. Обвиняемият е обвинен в непредумишлено убийство.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 12.04.2021 г. 15:07 ч.

Източник: Агенция Фокус

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x