INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Бели бенгалски тигри със сини очи са новите обитатели на софийския зоопарк

Най-новите обитатели на Софийския зоопарк са двойка бенгалски тигри – бели със сини очи. Бялата козина и очите с небесен цвят всъщност са резултат от генетична мутация, причиняваща състояние, наречено лусизъм. Това явление се проявява само при бенгалските тигри.


Новите обитатели на Софийския зоопарк са брат и сестра, и са на възраст около година и половина. Те още нямат имена. Животните идват от зоопарк в Унгария.
Посетителите ще могат да се радват на среща с тях след като карантината падне.


„В случая карантината за тях е добра, защото по-лесно ще успеят да се адаптират към новия си дом. Срещата с голям брой посетители понякога е натоварваща, когато животното идва от друго място и трябва да свикне и да се чувства сигурно в зоната, която обитава. Те няма да бъдат размножавани ,тъй като това е процес, който се контролира. Всички животни от софийския зоопарк са включени в международна база данни. Специално за големите котки, а и за повечето видове, има ограничение за увеличение на популацията им. За да се стигне до размножаване трябва да получим разрешение. Ние се опитваме да не размножаваме неконтролируемо животните, защото това е проблем на зоопарковете в България“, казва шефът на столичния зоопарк Добромир Бориславов.


Публикувано на 08.05.2020 г. 09:47 ч.

Автор: Г.Стоянов

Още по темата: