INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Беларус спря излъчването на „Евронюз“

Беларуските власти заявиха в понеделник, че са забранили на европейската новинарска мрежа Euronews да излъчва, ход определен от критиците на президента Александър Лукашенко като нов акт на цензура, предава „Франс прес“.

Министерството на информацията заяви, че „е изключило Euronews“ от списък на чуждестранни медии с право на излъчване в страната. Министерството заяви, че каналът със седалище във френския град Лион ще бъде заменен от руски програми, посветени на Втората световна война.

Говорител на министерството заяви пред руската държавна агенция РИА „Новости“, че лицензът за излъчване на Euronews не е подновен, тъй като каналът нарушава законодателството, като пуска реклами на английски, вместо на руски или беларуски. Изтъкнатият белоруски активист за правата на човека Алес Бяляцки заяви, че решението е част от усилията за откъсване на страната от независими медии. „Беларус ще попадне в информационна блокада, това е, което е необходимо на режима“, каза той.

Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова заяви в Twitter, че програмата ще може бъде следена в Интернет, но „очевидно това е опит за ограничаване на достъпа до информация“.

Беларус беше обхванат от месеци на безпрецедентни антиправителствени демонстрации, избухнали след оспорвани президентски избори миналия август, когато Лукашенко спечели шести мандат.

Беларуските сили за сигурност започнаха сурови репресии срещу протестите, задържайки демонстранти и прогонвайки опозиционните лидери в изгнание, напомня АФП и допълва, че това е било съчетано и с натиск върху независимите медии.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.04.2021 г. 17:46 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x