INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Банките в ЕС станаха по-печеливши

Банките в Европейския съюз станаха по-печеливши през третото тримесечие на 2021 г., като правителствената подкрепа по време на пандемията помогна за намаляване на броя на влошаващите се заеми, посочи в понеделник банковият надзор на ЕС, предаде Ройтерс.

„Качеството на активите се подобри допълнително, но има опасения за заемите, които се възползваха от схемите за мораториуми и публични гаранции, не на последно място поради общата несигурност поради коронавирусния вариант Омикрон“, заяви Европейският банков орган (EBA) в последния си тримесечен доклад за управление на риска и добави:

„Доходността на банките се стабилизира на нива над тези, наблюдавани преди Covid пандемията. По-голямата част от банките очакват повишаване на оперативните рискове главно поради повишените кибер рискове“

Съотношението на необслужваните кредити (заемите, чието обслужване се влошава), спадна с 20 базисни пункта на тримесечна база до 2,1% от общия размер, докато възвръщаемостта на собствения капитал, ключов показател за рентабилността, нарасна през третото тримесечие до 7,7%, спрямо 2,5% през същото тримесечие на 2020 г. и 5,7% през третото тримесечие на 2019 г.

Основното съотношение на капитала към рисково-претеглените активи през третото тримесечие на миналата година е 15,4%, което представлява спад с 10 базисни пункта спрямо предходното тримесечие, но все още е много над регулаторните изисквания, каза още EBA.

Констатациите на EBA се основават на извадка от 131 банки, покриващи повече от 80% от активите на банковия сектор на Европейския съюз.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 11.01.2022 г. 11:16 ч.

Източник: Pariteni.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x