INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Проф. Балтов: След 10 дни ще усетим резултатa от пътуването по Великден

След 10 дни ще усетим резултатите от пътуването по Великден. Това прогнозира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Проф. Асен Балтов, директор на болница „Пирогов“: Ще го усетят хората не толкова в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в София. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове. Ще има увеличение категорично. Проблемите идват не от това, че има болни в болниците. Проблемите идват от хората, които не знаят, че са вирусоносители.

Според проф. Балтов само Оперативният щаб може да каже дали да се разхлабят мерките. При едно разхлабване на мерките може да пламне цяла една болница. Рискът остава. Разхлабване може би ще има, но още е рано, каза проф. Балтов.

Проф. Асен Балтов, директор на болница „Пирогов“: Смятам, че хората разбраха, че в никакъв случай не сме стигнали пик, в никакъв случай не можем да си позволим в момента да саморазхлабваме мерките, защото кривата тръгна нагоре. Постепенно мисля, че в следващите две седмици хората ще видят, че може да се удвоят или утроят случаите на заразени с коронавирус, което показва, че трябва още търпение.

В момента в „Пирогов“ има 41 души на лечение, 8 са в крайно тежко общо състояние, интубирани на вентилация, останалите 33-ма са в средно тежко състояние. В групата от 33-ма души има и 4 служители на „Пирогов“ – две сестри и двама санитари, които са се заразили по време на работа в среда.

„Пирогов“ в момента работи на 1/3 от капацитета. Плановите операции са абсолютно забранени с изключение на онкозаболяванията. Всички, които са спешни състояния също не чакат. Никой не е върнат от „Пирогов“, каза проф. Балтов.


Публикувано на 19.04.2020 г. 13:15 ч.

Източник: БНТ

Още по темата: