INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Българска следа в залавянето на 15 тона кокаин в Гърция

Снимка: iStock/Getty Images

Нелегалното разпространение на кокаин в Гърция е придобило огромни размери, се отбелязва в статия на вестник „Вима“, цитирана от електронното издание Нюз ин.

Според представители на полицията наркотикът се внася директно в страната, а не през други пристанища в Европа като става дума за количества над 10-15 тона, чиято стойност надвишава петстотин милиона евро. Полицията смята, че организатор на трафика както в Гърция, така и в други европейски държави е албанската мафия в сътрудничество с балкански трафиканти.


Наркотикът влиза в Гърция с 25-те хиляди контейнери с банани, кафе и руда, които всяка година пристигат директно на пристанищата в Солун и Пирея от държави в Южна Америка, се отбелязва в статията.

През миналата година в страната са задържани 1,8 тона кокаин, което е с 88 на сто повече спрямо година по-рано. Това е най-голямото количество кокаин, засичано на годишна база в последните 25 години в Гърция, уточнява изданието като допълва, че 89 на сто от наркотика е с произход Латинска Америка.

В доклад на Европол, публикуван на 7 септември тази година, се отбелязва, че основната роля в трафика на кокаин в Европа вече е поета от албански престъпни групи и някои трафиканти от други балкански държави, сред които и българи. В Северна Европа има изградени „албански мрежи“ за внос и разпространение на кокаин, сочат още данните. През 2020 г в Холандия и Белгия са били засечени сто тона кокаин.

В доклада се прави препратка към албанската престъпна организация Компания Бело, която от години се занимава с трафик на тонове кокаин от Еквадор в Европа, а нейни членове са били задържани в Гърция.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.09.2021 г. 12:15 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x