INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България – трета по достъпност при закупуване на имот

България е на трето място сред най-достъпните имотни пазари в света за купувачите на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review.

За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, порталът е разгледал средното годишно възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и фактори като комунални разходи и разходи за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 – най-недостъпен.

България получава оценка от 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м – на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

„България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара.

Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

„Това показва, че макар цените на имотите да нарастват значително през последните няколко десетилетия в повечето развити страни, заплатите не успяват да ги догонят, което води до криза на достъпността за много млади хора и купувачи на първо жилище.

От друга страна притежателите на жилищен имот в тези държави получават огромна подкрепа за личните си финанси, която щяха да пропуснат в много други части на света“, пишат авторите на проучването.

И още няколко любопитни факта от него: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%.

Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока – близо 12 хил. долара.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 01.12.2021 г. 08:38 ч.

Източник: Investor.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x