INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19

Снимка: БНТ

Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират, увери директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Както стана ясно вчера, България ще получи близо 1,3 млн. ваксини на „Пфайзер – Байонтек“. Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози, уточни Кирилов.

Това означава, че в следващите 3 месеца България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19, допълни Кирилов.

„В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. Тези 1,3 млн. дози са част от 10 млн., за които ЕК успя да сключи споразумение с компанията „Пфайзер-Байонтек“ за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвърто тримесечие“, обясни Кирилов.

Това ще позоволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от Европейската комисия, допълни той.

Тези количества ще ни позволят да направим един изключително голям скок във ваксинирането, изтъкна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 03.04.2021 г. 14:36 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x