INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България се присъедини към многонационална декларация за Афганистан

Снимка: БТА

България се присъедини към многонационална декларация за Афганистан. На този фон в Кабул цари хаос, след като десетки хиляди афганистанци се опитват да избягат от нашествието на талибаните. Западните държави продължават да извозват своите граждани. Хиляди американски войници бяха пратени на летището в Кабул и обявиха, че са го поставили под контрол. Великобритания също изпрати войници, а на Запад отказват да приемат новите управници за легитимни.

Ето и целия текст на декларацията: 

„Предвид влошаващата се среда на сигурност, ние подкрепяме, работим да подсигурим и призоваваме всички страни да уважават и улесняват безопасното и основаващо се на ред и правила отпътуване на чужди и афганистански граждани, които желаят да напуснат страната. Имащите властови позиции на територията на Афганистан носят отговорност – и подлежат на отчетност – за защитата на човешкия живот и имущество, както и за незабавното възстановяване на обществения ред и сигурност.

На чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите. Афганистанският народ заслужава да живее в безопасност, сигурност и достойнство. Ние в международната общност изразяваме готовност да го подкрепим”.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.08.2021 г. 16:17 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x