INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България е с най-ниския процент на производителност на труда в ЕС

България продължава да е привлекателна дестинация за инвестиции с ниски разходи и с правителствени стимули за нови инвестиции. Това се посочва в ежегодния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в държавите по света. Страната се нарежда в челните места в ЕС по евтина работна ръка и плоски корпоративни данъци, както и данъци върху доходите.

България обаче е с най-ниския процент на производителност на труда в ЕС, а в средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск поради бързо свиващото се население.

Правителството очаква да приеме еврото в началото на 2024 г., след присъединяването към Европейския механизъм за обменни курсове (ERM II) през юли 2020 г. и Банковия съюз на ЕС през октомври 2020 г. Приемането на еврото ще премахне валутния риск и ще помогне за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите европейски търговски партньори в страната, се отчита в доклада.

През 2020 г. България страда от пандемията на COVID-19 и свързаните с нея изключвания, въпреки че въздействието върху икономиката е по-малко осезаемо, в сравнение с много други европейски държави. Дефицитните разходи през 2020 г. бяха три процента от БВП, най-ниският в ЕС. Туризмът, логистиката, индустрията на услугите и автомобилният сектор бяха особено засегнати от пандемията. Българската икономика е спаднала с 4,2% през 2020 г. и се очаква да се възстанови през 2021 г., като прогнозите варират между 2,5 и 4,1% ръст.

Автомобилният сектор също привлече инвестиции от САЩ и от чуждестранни инвеститори през последните години. Те обаче остават загрижени за върховенството на закона в България. Наред с ендемичната корупция, инвеститорите цитират и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, включително трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост, поради чести регулаторни и законодателни промени, спорадични опити за отричане на дългосрочните държавни договори и неефективна съдебна система. Това се казва още в доклада. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.07.2021 г. 14:52 ч.

Източник: Dariknews

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x