INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България пропуска втори шанс за домакинство на Европейското по щанги

Съдебното забавяне на вписването на новоизбраната управа в Българската федерация по вдигане на тежести е на път да провали открилия се втори шанс да бъдем домакини на Европейското първенство за мъже и жени тази пролет.

София бе определена да приеме най-силните на континента през април, но забавена документация от предишния президент Неделчо Колев принуди Европейската централа (EWF) да потърси през декември друга опция. Гръцката федерация веднага изяви желание да замести България, но заради новата вирусна вълна правителството там наложи стриктни здравни мерки за тази пролет с цел да спаси туристическото лято и това явно прави невъзможна организацията на шампионата в Атина.

Както е известно, процедурни спънки все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство през месец май управа на Българската федерация. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

Междувременно веднага след коледните празници се откри нов шанс домакинството да бъде все пак присъдено на България.

„Отново направихме всичко възможно това да стане факт. Организационно сме ангажирали хотели, зала, спонсори, транспорт – всичко. Искахме заедно да направим нещо добро за нашите състезатели и за нашия спорт. Президентът на EWF Антонио Конфлити и генералният секретар Милан Михайлович пожелаха да посетят тези дни страната ни, но визитата им се отмени поради откровения бойкот на Неделчо Колев, който прави всичко възможно да провали домакинството на България. За жалост това става възможно с прерогативите, които той все още притежава поради процедурни спънки, бавещи вече осми месец вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство през месец май управа на Българската федерация,“ твърди новоизбраният президент на БФВТ Ариф Маджид.

Ариф Маджид заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов отдели лични средства за участието на българските национали на Световното първенство в Ташкент през декември, където спечелихме злато и бронз.

„Не мога да проумея подобни действия, все пак над всички нас е престижът на страната и успехите на българските спортисти. Отказът да организираме така чаканото Европейско първенство ощетява нашите национали в изявата им след толкова години пред родна публика, но и е огромен удар по авторитета ни в световните щанги и в световния спорт като цяло,“ каза още Ариф Маджид.

„Дълго време регистрацията на новото ръководство бе бавена заради жалба от някакъв созополски клуб, че не е поканен правомерно. После със същите мотиви се жалва и клубът на предишния генерален секретар Борислав Гидиков. Ден след като тази протяжна сага приключи бе входирана нова жалба – този път от клуба на сина на предишния президент Неделчо Колев. Тези три клуба обаче са все клубове фантоми, без лиценз и дейност. Така вече осем месеца съдът не вписва избраните на 28 май миналата година нови президент и Управителен съвет. Това блокира дейността на федерацията и създава неимоверни трудности за развитието на нашия спорт,“ смята старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

В момента надеждата на новоизбраното ръководство в щангите е новият спортен министър Радостин Василев да предприеме стъпки за разрешаване на сложния казус.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 13.01.2022 г. 16:08 ч.

Източник: БНТ

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x