INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България и още 12 държави от ЕС се договориха за COVID паспортите

Тринадесет държави членки на Европейския съюз постигнаха съгласие по седем критерия, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за ваксинация COVID-19 за туризъм, съобщиха австрийските информационни агенции, OTS, ORF и швейцарската Swissinfo в понеделник.

„Зелените сертификати са въпрос на оцеляване за европейския туризъм това,“ подчерта по темата австрийският министър за устойчивостта и туризма Елизабет Кьостингер, по чиято инициатива бе проведена онлайн срещата на върха, на която бяха договорени детайлите около ваксинационните паспорти.

Тринадесетте държави от ЕС, които са се съгласили по предложените инициативи, са България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия. Планът сега е е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което позволява свобода на пътуване за предстоящия летен сезон.

Целта в Австрия е тези сертификати да покажат дали някой е ваксиниран, възстановен от болестта или тестван.

Спрямо тях, изготвените приоритети за туризма включват прилагане на Европейския цифров зелен паспорт най-късно до юни 2021 г., осигуряване на равно третиране и липса на дискриминация между сертификатите, както и валидност на транпорта в цяла Европа чрез предоставяне на сигурно и удобно за потребителя техническо решение. Сред 7-те приоритети са още национална свобода на избор и допълнителни свободи чрез Зеления паспорт, например като „билет“ за посещение на бар, концерт или събитие, като тези национални облекчения трябва да бъдат ясно описани на обща платформа, като Re-open EU.

До юни страните членки се ангажират и да разработят трансгранично решение и с трети държави, както и да изградят тясно сътрудничество с транспортната и туристическата индустрии при въвеждането на Зеления паспорт.

„Това също трябва да се прилага реципрочно в останалите държави членки на ЕС. От чекиране на летището или в хотела, от посещение на селския хан или посещение на спортно събитие, Зеленият паспорт може да улесни всичко … Целта е така наречените тристранни преговори да започнат през май,“ коментира още Кьостингер.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.04.2021 г. 14:44 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x