INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Българите в Тайланд не могат да подновят паспортите си

В Тайланд няма българско посолство, а само консулство, където получаване на паспорти не е възможно. Външното ни министерство е посъветвало сънародниците ни в Кралство Тайланд – да отидат до Виетнам – Ханой, където има българско посолство.

Влизането във Виетнам обаче в момента не е възможно, заради ковид епидемията. Страната е затворена и пътуването до там е изключително трудно и скъпо. Връщане до България също не е вариант за тях, защото Тайланд е със 16-дневна карантина в хотел, посочен от правителството им и на цени от 2000 до 6000 лв. Повечето работещи не могат да си позволят нито толкова дълго отсъствие, нито този голям разход. Някои имат и малки деца. Така подновяването на паспортите се оказва невъзможно.

Българите в Тайланд предлагат няколко варианта за решаване на ситуацията. България да упълномощи консулството в Тайланд да предава новите документи на българите в Кралството, поне докато нещата с COVID кризата не се нормализират. Другият вариант е отново временно да се упълномощи всяко друго посолство на държава в ЕС в Тайланд да дава подновените паспорти и уточняват, че единствено България няма посолство в Тайланд от европейските държави.

От Министерството на външните работи на България отговориха, че са запознати с трудностите, които изпитват нашите сънародници в Тайланд, но строгите ограничителни мерки, свързани с пандемията от коронавирус важат както в Тайланд, така и в страните в целия регион.

Правомощията на Министерството на външните работи са да изпрати готовите документи, заявени по електронен път, в посочено от гражданина българско дипломатическо представителство или тези документи да бъдат получени лично в България. Всеки друг вариант би нарушил закона и поради това е невъзможен.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.06.2021 г. 16:19 ч.

Източник: bntnews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x