INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Байдън: Вратите на НАТО са отворени за Финландия и Швеция

Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с финландския президент Саули Ниинистьо и шведския премиер Магдалена Андерсън припомни, че те имат право сами да решават как да осигурят сигурността си.

„Президентът Байдън подчерта подкрепата си за политиката на отворени врати на НАТО и правото на Финландия и Швеция да определят своето бъдеще, външна политика и параметри за сигурност“, се казва в съобщението на сайта на Белия дом.

Американският лидер също обсъди с Ниинистьо и Андерсън „тясно сътрудничество в областта на отбраната и сигурността между страните, както и усилия, насочени към укрепване на трансатлантическата сигурност“.

По-рано финландският президент написа в „Туитър“, че е споделил информация с американския си колега и с премиера на Швеция за следващите стъпки на Финландия за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Той каза също, че Финландия оценява подкрепата на САЩ по този въпрос.

Финландският вестник Helsingin Sanomat съобщи във вторник, позовавайки се на свои източници, че Финландия и Швеция съвместно ще кандидатстват за членство в НАТО в началото на следващата седмица.

За да се присъедини една страна към алианса, е необходимо съгласието на всички държави, които вече са включени в него.

Но турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е възможно Турция – член на НАТО, да гледа положително на плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса.

По негови думи двете страни са „дом на много терористични организации“.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 14.05.2022 г. 08:56 ч.

Източник: News.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x