INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Автоинструктори от Варна излязоха на протест

Автоинструктори протестираха днес във Варна , въпреки че от началото на следващата седмица /4 май 2020 г./ започва поетапното възстановяване на дейността им.

Те настояват да бъдат възобновени теоретичните и практическите обучения по кормуване и провеждане на изпити при спазване на мерките в извънредното положение.

Това, което обявиха от министерството на транспорта, че се разрешава обучението на практика не кореспондира с действията, които в момента извършва Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, затова и ще излезем на протест, каза още Балабанов.

Той посочи, че в заповед, която са получили от директора на агенцията се казва, че се разрешава само явяването на теоретичните и практическите изпити при определени условия, но не и на обучението. Хората, които са били записани за изпити преди обявяването на извънредното положение, не са управлявали кола през това време и вероятността да не издържат изпитите – теория и практика са много големи, уточни Балабанов, председател на Съюза на автоинструкторите във Варна.

„Не мислим че нещата са по-рискови от таксиметровия бранш, без да имаме против тях. Ние работим с познати курсисти. В най-добрия случай можем да обучаване най-много 10 души за ден“, коментира Балабанов. Той посочи, че шофьорските курсове спадат към малкия бизнес, поради което фирмите нямат финансов ресурс, който да им осигури препитание за повече от месец, без провеждане на работен процес.

„За нас по-логично е, дори да бъде разрешено обучението по теория и практика, то теоретичното обучение да премине на дистанционния принцип, което е много по-безопасно“, обясни той.

По негови думи за 6 май е планиран протест в София.


Публикувано на 01.05.2020 г. 18:45 ч.

Още по темата: