INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Австрия „първата фаза“ в борбата с COVID-19 е успешна, започва разхлабване

Австрия е първата страна в Европа, която разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса. Процесът ще е постепенен и ще бъде съпътстван със засилен контрол и нови стратегии за извършване на тестове, предаде БТА.

От няколко дни увеличаването на новите случаи на заразени е доста под пет процента, стабилен е и броят на хоспитализираните болни. На пресконференция министърът на образованието Рудолф Аншобер и изрази задоволство от постигнатия успех, но допълни, че това е само първият етап, окончателният резултат предстои, което налага строго спазване на всички ограничения.

Предвиденото след католическия Великден разхлабване на мерките бележи втората фаза на борбата с вируса:

А- общественият транспорт ще може да се ползва свободно, но носенето на маски ще е задължително;

– отворени ще бъдат магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения, като в малките магазинчета до 20 квадратни метра ще влиза само по един купувач;

– навсякъде в търговските обекти носенето на маска също е задължително;

– след 1 май се предвижда да отворят фризьорските салони, а от средата на май да заработят и заведенията за хранене.

Преход към бързо тестване

Въпреки строгия контрол, който правителството налага, резултатите от новите мерки могат да проличат от статистическите данни по-късно, тъй като симптомите на заболяването се проявяват няколко дни след заразяване. Правителствената стратегия е да се пристъпи към по-бързо тестване, телефонното приложение „Стоп корона“ на Австрийския червен кръст също ще допринесе за регистрация на контактите и ограничаване на заразените. Апликацията е доброволна и до момента е свалена от повече от 200 хил. души. Новата стратегия предвижда и засилено тестване на пациенти в болници, старчески домове, на работещи в обслужващите ги фирми и на служители в супермаркетите.

Постепенно болничните заведения ще се посветят в по-голяма степен на другите болни, ще се извършват отложените операции. Регистрираното от кардиологичните клиники намаляване на инфарктите с 40 процента може да се дължи на нерегистрирани инфаркти, получени вкъщи, което увеличава опасността от летален изход. В момента австрийските болници разполагат с 20 хил. свободни легла, предназначени за болни от Ковид-19, но данните не сочат тенденция към повишаване броя на хоспитализираните. Това позволява част от леглата да бъдат предназначени за пациенти с други заболявания.


Публикувано на 11.04.2020 г. 15:22 ч.

dnevnik

Още по темата: