INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Австралийците първи по злоупотреба с алкохол

Ново глобално проучване, проведено от Global Drug Survey (GDS), показва, че през 2020 г. австралийците са били най-склонни да злоупотребяват с алкохол в световен мащаб, съобщи БГНЕС.

В проучването са участвали повече от 32 000 респонденти от 22 страни в света. Данните показват, че средностатистическият жител на Австралия се напива около 27 пъти годишно, на Дания и Финландия – 23,8, на САЩ – 23,1, на Великобритания – 22,5, на Канада – 22, на Ирландия – 20.

Проучването определя алкохолната интоксикация като изпиване на такава доза галкохолна напитка, която намалява умствената и физическата работоспособност и пречи на човека да пази равновесие, да се концентрира и да говори ясно.

През годината най-малко са злоупотребявали с алкохол жителите на Мексико (9 пъти за годината), Нова Зеландия (10,3), Германия и Румъния (10,6 и за двете страни) и Испания (10,8).

Участниците в проучването, които са прекалили с алкохола, казват, че съжаляват за това в 21% от случаите (с 12% по-малко от миналата година). До интоксикация най-често се стига заради бързото приемане на голямо и количство алкохол. Втората най-съжалителна причина е решението да се смесят няколко питиета, а третата е изборът на компания.

Кралският технологичен университет в Мелбърн, провел проучването като част от глобалното проучване на GDS, заяви, че австралийците са начело на списъка на често пиещите заради дългата карантина в страната, въведена от властите през март 2020 г.

„Възможно е това затваряне да е свързано, въпреки че очевидно културата на пиене също играе роля“, казва Моника Барат, която ръководи GDS Австралия.

Тя отбелязва, че почти една четвърт от австралийците, които злоупотребяват с алкохол (24%), съжаляват за това.

В обобщението на проучването на GDS се отбелязва също така, че преди всичко тези, които пият редовно, трябва да променят културата си на пиене и да пият по-рядко и по-бавно, както и да избягват пиещите компании и смесването на различни напитки.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 10:55 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x