INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Авария на шламохранилище в Перник, кметът на града: Избегнахме голяма трагедия (ГАЛЕРИЯ)

Скъсана дига на шламохранилището в Перник стана причина за евакуирането на квартал в града.

Тази сутрин е била скъсана дига на шламохранилището на ТЕЦ „Република“ в Перник. Големи количества от кални маси и вода заляха част от жилищните райони в миньорския град. Наложи се част от живеещото наблизо население да бъде евакуирано.

Имало е сериозна опастност от заливане на ключови булеварди в града. За това, от мерки за безопастност, се е наложило те да бъдат затворени. Сред тях е бил външната магистрала за града от „Софийско шосе“ до разклонението за кв. „Изток“.

Изтеклата от шламохранилището маса, обаче може да се окаже екологична катастрофа за биоразнообразието в река Струма.

„РИОСВ взеха проби. Надявам се по най-бързия начин да ни известят какви ще бъдат щетите за биоразнообразието в Струма”, коментира кметът на Перник – Станислав Владимиров.

„Няма съмнение, че това шламохранилище трябва да бъде затворено. Има депозирано и входирано инвестиционно намерение за изграждане на ново, което ще е доста дълеч от жилищните сгради. Има и инвестиционно намерение за изграждането на газов парогенератор. Това е посоката, в която „Топлофикация” трябва да върви”, посочи градоначалника.

Според Владимиров, ремонтните дейности по възстановяването на дигата би трябвало да са за сметка на инвеститора.


Публикувано на 07.05.2020 г. 18:26 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: