INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Атанас Стоилов: Индустриалната зона е приоритет за Аксаково

Изграждането на новата индустриална зона на Варна е приоритет за цялата област. Общият устройствен план вече е почти готов и предстои той да бъде одобрен от експертен съвет, заяви кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

“Проектът за железница, свързваща курортните комплекси с индустриалната зона и Аксаково, е амбициозен и изпълним, защото новият програмен период дава възможност за финансиране на такива мащабни проекти. Може да стане по-бързо и от изграждането на детелината на магистрала “Хемус” край Игнатиево, за която говорим от 10 години и се надявам тази година вече да се реализира”.

Община Аксаково приключва с добри финансови резултати 2020 г. , въпреки че събираемостта на местните такси и данъци е 68 %. Заради финансовата несигурност много домакинства отлагат плащането на данъците за недвижими имоти и таксата за битови отпадъци, обясни Стоилов. За пореден път той настоя за децентрализация на общинските бюджети. По думите на кмета на Аксаково средствата от националния бюджет са крайно недостатъчни за малките общини и въпросът за децентрализация на средствата вече е неотложен.

Заради Ковид кризата все повече хора предпочитат живота в малките населени места. По официални данни в община Аксаково живеят 20 хил. души, но реалният им брой е два пъти по-голям, посочи Атанас Стоилов.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 12.01.2021 г. 07:42 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x