INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Арх. Калинов: Трябва да се установи кой строи лотовете на „Хемус“

„На лотовете 4-ти и 5-и от АМ „Хемус“ има влязъл в сила ПУП, но няма завършено отчуждаване, а там са изпълнени строително-монтажни работи в доста напреднал етап, за които няма издадено разрешение за строеж. Трябва да се установи кой е строителят. ДНСК е издала протоколи за извършено определено строителство.

Ако не установим кой строи, това ще е незаконно строителство с неизвестен извършител. Парадоксалното е, че това е национален обект. … Там са вложени доста пари“. Този коментар направи пред БНР арх. Влади Калинов, директор на ДНСК.

По думите на архитекта схемата за изграждането на лотовете по АМ „Хемус“ е доста различна от нормалния вид строителство:

„Истинският строител би трябвало да бъде „Автомагистрали“ ЕАД. Тази фирма обаче няма нито възможностите, нито техниката и хората, за да изпълни това строителство. Това е било ясно в момента, когато са правени поръчките. Самата фирма „Автомагистрали“ започва да аутсорсва тази дейност…. Строителството е скрито зад едни договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, те извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил там“.

Той подчерта, че има подозрения, че в основата на магистралата се полагат неподходящи материали, които след това са причина за лошото качество на пътищата.
Калинов посочи, че заради несвършена работа е бил освободен директорът на РДНСК-Ловеч:

„Точно заради това, че е допуснато незаконно строителство в огромни размери, което ощетява държавния бюджет“.
За започналата проверка на новостроящата се отсечка от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово, директорът на ДНСК уточни, че това е 10-и лот:

„Там не е направена поръчката „ин хаус“, а на принципа „инженеринг“ – възложена е на един и всички останали са прикачени към този един, който е взел обществената поръчка.

Изпълнител е едно ДЗЗД (Дружество по закона за задълженията и договорите), в което участват три фирми, като и трите са неизвестни кои са. Има надзорни фирми, които също са ДЗЗД – и там са няколко фирми“.

Арх. Калинов подчерта, че при проверката на място, направена от РДНСК и МВР, фирмата не е представила нито един документ, а ще бъдат предоставени в понеделник.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 07.11.2021 г. 13:48 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x