INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Министър Ангелов с подробности за новата пратка ваксини срещу COVID-19 (Видео)

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов оповестяват подробности за втората доставка на ваксини срещу COVID-19, която пристигна тази сутрин на летище София.

В момента се подготвя спедицията на ваксините до пет точки в страната, обяви министърът. До седмица-две се очаква да стартира втора фаза от плана за ваксинация. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава, отчете още проф. Ангелов.

Масовата ваксинация ще започне през февруари или март. Тя ще започне с възрастните хора, обяви министърът.

До момента е съобщено за четири нежелани лекарствени реакции. Леки и умерени, приключили с възстановяване. Съобщава се за болка и замайване за около 15 минути. Друго оплакване е за леко повишаване на температурата, но само за ден.

„Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно“, напомни министър Ангелов. Амбицията на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението.

В средата на месец януари се очаква да пристигнат още 35 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.01.2021 г. 08:35 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x