INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ангелов: До края на деня очакваме становище за ваксината на „Янсен“ от ЕМА

Здравният министър обясни, че в страната има достатъчно „Ремдесивир“ и ваксини.

„Нямаме притеснения, лекарството ще достигне за всички нужди на страната. Днес пристигна и ваксина на AstraZeneca. Обезпокоени сме от новините, които получаваме отвъд Океана относно ваксината на Янсен. До края на деня очакваме становище от ЕМА как ще процедираме”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг. Той присъства на получаването на лекарствения продукт „Ремдесивир”от представители на регионални здравни инспекции в страната.

Проф. Ангелов обясни, че е свикано съвещание на Изпълнителната агенция по лекарства. Ако до края на деня Европейската агенция по лекарства изпрати становище, тогава ще се вземе и решение за страната. Относно втората доза от AstraZeneca, здравният министър обясни, че всеки, който желае да си постави втора доза от препарата, може да го направи, тъй като мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна.

„Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два – ваксината на Pfizer и тази на Moderna. Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експерно решение, ще се доверя на тяхното мнение“, заяви проф. Ангелов.

Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял. Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът. Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.04.2021 г. 16:05 ч.

Източник: nova.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x