INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

АИКБ поиска оставки в енергетиката

Упълномощен съм да поискам оставката на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ 2. Това заяви след среща със служебния премиер Стефан Янев Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му причината затова е некомпетентното управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България в полза на определени лица.

„Настояваме за анализ на поведението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на Националната електрическа компания (НЕК) и след този анализ логичното е тези ръководства също да подадат оставки, управлението на предлагането в нашата страна се извършва в ущърб на хората, икономиката и индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е за умисъл“, допълни Васил Велев.

Според него на практика има монопол на Българския енергиен холдинг, на борсата.

„Дружествата предлагат електроенергията на умишлено високи цени, създавайки умишлен дефицит. ЕСО, въпреки нашите предупреждения, интегрира пазара с Гърция, който е най-скъпият в Европа, преди да бъде интегриран с Румъния и Западна Европа. Всичко това мотивира нашето искане. Хората, които управляват енергетиката, трябва да бъдат сменени“, добави Васил Велев.

Той бе категоричен, че са необходими разумно управление на продажбите и интеграция на пазара. „Управлението на ремонтите е пълен хаос“, каза още Васил Велев. Служебният министър на енергетиката Андрей Живков коментира, че е направено всичко възможно, в ТЕЦ „Марица изток 2“ са включени 5 от 8 блока, като 3 са в ремонти.

„Предлагаме ликвидност на електрическа енергия, което означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара. Ще проведем разговори с ТЕЦ-а да съкрати времето за ремонти, за да се въведат по-скоро в експлоатация още мощности, следим внимателно ситуацията с пазара. Министерството прави всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна“, заяви след срещата при премиера министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Ако ми поискат оставката – веднага ще я подам“, подчерта министър Живков.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.08.2021 г. 15:50 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x