INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Адемов: В социалната политика на новите управляващи липсват стратегическите мерки

Снимка: БГНЕС

„В тези над 50 позиции, около които се обединиха преговарящите бъдещи коалиционни партньори, липсват стратегическите мерки. Една такава дискусия не трябва да влиза в детайли. Липсват стратегически цели, социални индикатори, няма натурални показатели, разчети.

Всичко предстои в бъдеще време. Тези дискусии са просто говорилни… Необходимо е по-ефективно съдържание, което да помогне за изготвяне на програма на управление на следващо управляващо мнозинство“.

Това коментира пред БНР Хасан Адемов от ДПС по повод коалиционните преговори в сферата на социалните въпроси. Адемов е бивш член на парламентарна комисия по социална политика.

Според него прави лошо впечатление, че участници в дискусията са демонстрирали непознаване на действащото законодателство.

„В дискусията по социалните въпроси не беше споменат европейският стълб на социалните права, за мен това е притеснително“.

Адемов подчерта, че ДПС са за правителство, което да решава проблемите в секторните политики и заяви готовността на Движението да бъде съветник на бъдещите управляващи:

„Има важен въпрос, на който не се даде отговор. По темата за пенсиите. Ако не се приеме бюджет до края на годината, от началото на следващата ще се харчи по 1/12 от актуализирания вариант на бюджета за 2021. В Кодекса за социално осигуряване е записано, че след 25 декември 2021 година коефициентът за година стаж от 1,2 на сто се увеличава на 1,35 на сто, което означава увеличаване на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има само за 6 дни. От къде ще се вземат тогава необходимите пари“, допълни Хасан Адемов в предаването „12+3“.

По думите му вместо да се чертаят разделителни линии между партиите в парламента, ПП е трябвало да потърсят експертизата на всички, които ще участват в новото Народно събрание.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 29.11.2021 г. 13:24 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x