INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

9 май: „Ден на победата“ или „Ден на Европа“?

Всяка година на днешния ден в отделни части на Европа се отбелязват два, колкото различни, толкова и близки и взаимносвързани празника.

Денят на Европа, честван на днешния ден е символ за мира и единството на Стария континент. На тази дата, през 1950-а година – само 5 години след края на Втората световна война, на своя реч в Париж, тогавашният външен министър на Франция – Робер Шуман, декларира идеята си за появата на нова форма на политическо и икономическо сътрудничество в Европа, което би направило така, че войните и конфликтите на Стария континент да станат безсмислени. В началото идеята му включва само обединяването и управлението на производството на стомана и въглища. Само година по-късно е подписан и договорът за създаване на такава институция. Този договор и тази негова идея се считат за началото на това, което в поседствие се превръща в Европейския съюз.

На другия край на Европа – в Русия, всяка година на тази дата се отбелязва Денят на победата, след като на този ден през 1945-а година Нацистка Германия капитулира и се обявява за победена във Втората световна война.

По традиция Руската федерация, както всяка година и тази, трябваше да проведе военния парад на 9 май, Денят на победата, на който тази година трябваше да присъства и френският президент Еманюел Макрон. Заради ситуацията с Covid-19 обаче, руските власти решиха да отменят планираните събития и традиционния военен парад. Все пак над руската столица – Москва, се проведе частичен военен парад – демонстрации във въздуха изнесоха военно-въздушните сили на Русия. Президентът Путин, все пак положи цветя пред Паметника на незнайния войн и след това се обърна с реч към руската нация.

Президентът Румен Радев сподели, че двата празника са толкова свързани, че без единия ден със сигурност е нямало да съществува и другия.


Публикувано на 09.05.2020 г. 12:21 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: