INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

725 лв. помощ за безработни заради COVID-19, които не са обхванати в бюрата по труда, иска БСП

725 лв. – колкото е една минимална заплата заедно с осигуровките, да получат всички хора, които са без работа и не са обхванати от бюрата по труда или пък са в неплатен отпуск, за да гледат децата си или по други причини, заради кризата с коронавируса. Това е една от мерките, които БСП ще внесе по време на обсъждането в парламента на предложенията на правителството.

Те бяха представени от соцлидерката Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро.
30 млн. лв. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители, извън другите програми за подпомагане и евросредства, иска още БСП. Това са стимули за производство, обясни Нинова.
И допълни, че мерките на правителството за тези производители не са проработили или ги затрудняват.

Затова червените предлагат държавен механизъм за изкупуване на продукцията им и държавата да влезе в ролята на посредник между земеделците и веригите, за да пласира продукцията им.
Да има държавни инвестиции във ВиК сектора, предлагат още от БСП. Това е огромен сектор, в който могат да се съсредоточат много неща – работни места, работа за строителни фирми, за доставчици на материали и др., обясни соцлидерката.
Диференциране на ДДС за храни и лекарства – на 9%. Това е наша последователна политика, но сега е наложителна, защото ще помогне и за увеличение на потреблението, а така ще донесе и
нови приходи в бюджета, каза Нинова.


Помощ за общините, искат още червените. Те бяха на първа линия в битката с коронавируса и поеха много разходи, а бюджетите им не стигат, много от тях вече са на минус, преразказа соцлидерката в разговора си от по-рано днес със сдружението на общините. Затова предложението на БСП е бюджетите на общините да бъдат увеличени с 10%, което правело около 400 милиона лв.
Искаме пълна прозрачност и отчетност на харченето на публични средства покрай кризата с коронавируса, заяви още Нинова. Затова се предлага да се създаде временна комисия в парламента, която да изиска, провери и публикува информация за всички средства, свързани с преодоляването на последствията от коронкризата.

Комисията да дава публичен отчет всеки месец. Нинова допълни,че някои мерки предприети от Правителството звучат разумно,но опозицията има нужда от време да се запознае с тях.


Публикувано на 05.05.2020 г. 15:43 ч.

Източник:24chasa

Още по темата: