INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

61% от компаниите у нас смятат, че ще оцелеят след пандемията

В интервю днес, икономически анализатор Любомир Левичаров на БТПП заяви, че компаниите у нас са позитивни и ще оцелеят. 61% от респондентите в нашите проучвания посочват, че ще оцелеят след пандемията, 4% имат дори увеличени обороти в момента.

„Проведохме серия от анкетни проучвания, които включват над 200 компании, браншови организации и регионални палати. Питахме ги за оценката им за мерките на правителството в борбата с коронавируса“, коментира Левичаров.

По неговите думи 40% от фирмите смятат, че са нужни още мерки, подкрепени от бюджета.
„25% от тях смятат, че мерките са балансирани на фона на бюджета ни и размера на икономиката. 30% от компаниите имат разнопосочни мнения. Според някои средствата ще бъдат разходени неефективно“, каза още той.

Относно мярката „60 на 40“ той обясни, че трябва още доста работодатели да се включат към нея. „Една от препоръките е, след като се изплатят средствата за първия месец, да се направи оценка какъв дял от тях са разходени, както и да има подобрение по мярката“, отбеляза той.

„34% от допитаните компании посочват, че харесват най-много мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност за малките и средни предприятия“, заяви още Левичаров, добавяйки: „Алтернативните форми на заетост вече навлязоха в ежедневието“.

Според него те са шанс за големи икономии за компаниите


Публикувано на 02.05.2020 г. 13:40 ч.

Автор:М.Йовчева

Още по темата: