INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

611 с коронавирус у нас, 70-годишна е сред излекуваните

Това съобщиха от Оперативния щаб

Случаите на COVID-19 у нас вече са 611. За последното денонощие са регистрирани нови 30 заразени, от тях в болница са 18. Излекувани са 48 пациенти. Това съобщиха на редовен брифинг от оперативен щаб.

„Новите случаи на оздравели са 6 – трима мъже от ВМА, трима – от Пазарджик и една медицинска сестра от Пещера. Сред тях е и жена на 70 години от Пазарджик“, обяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.

За денонощието има един нов смъртен случай – мъж на 72 години от Шумен с придружаващо тежко заболяване. Общо починалите са 24. Най-младият заразен е на 1 година, а най-възрастният – на 90. Още едно медицинско лице е дало положителна проба за коронавирус – 62-годишна лекарка, която не е контактувала с пациенти. 

Завършило е и тестуването на полицейските служители.

„Имаме данни от изследваните 1016 души. Смятам, че те са представителна извадка. 1007 от тях са с отрицателен резултат. Двама имат положителни данни за антитела от прясна инфекция. 7 души са положителни за други антитела, но никой от тестуванитене не дава положителни проби и за двата вида“, обясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той информира, че някои от тестуваните проявяват част от симптомите, без да са дали положителен резултат за коронавирус. Според него това означава, че в момента върлуват и други вируси.

„Изследването е интересно, защото ни дава картина на ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Това означава, че епидемията е под контрол. Ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. Също така е ясно, че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази“, добави Кунчев, като подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките.


Публикувано на 09.04.2020 г. 10:19 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: