INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

58% от студентите по медицина в България са чужденци

„Землевеж“ е рубрика за живота на числата. „Землевеж“ е платформа за представяне на данни от статистически проучвания по достъпен начин за света и България от достоверни източници.

От 1903 година 8 декември е празник на всички български студент. Колко е дeлът на студентското население по общини и колко е дeлът на чуждестранните студенти по медицина в България? Това са темите, които анализира и коментира Иван Люцканов днес във връзка със Студентския празник.

На всекиго е ясно, че най-много студенти като абсолютен брой има в София, почти половината български студенти са там. Това реално не означава, че София е типичен студентски град. Когато говорим какъв е делът на студентите, които съставят населението на един град, то в столицата това са 7%.

В другите два големи града Пловдив и Варна, те са респективно 10% и 7%.

Класацията по дял на студентското население се води от Свищов – 11%, Благоевград – 12% и първото място е за Велико Търново с 14%. Това ги прави съответно най-студентските градове в България.

Когато говорим за празника на студентите е важно да си спомним, че има и много чуждестранни студенти в България. Те са около 8% от общия дял студенти. Тези студенти са неравномерно разпределени в специалностите, като 58% от следващите медицина в България към 2021 година са чужденци.

Малко по-нисък, но също доста висок е делът в специалност стоматология – 43% и ветеринарна медицина – 31%. Какво още сподели Иван Люцканов, може да чуете в разговора с Павло Славов:

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 08.12.2021 г. 11:48 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x