INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

58% от парите на общините отиват за заплати

Общините дават все по-голям дял от парите си за заплати на администрацията. Към края на септември разходите на общините за заплати и осигуровки формират 58,29% от всичките им разходи, докато за същия период на миналата година те са имали дял от 58,12%. Това става ясно от анализ на Министерството на финансите за състоянието на общинските бюджети.

Същевременно делът на разходите на общините за инвестиции намалява. Към края на септември общините са дали 9,6% от всичките си разходи за инвестиции. Преди година инвестициите са имали по-голям дял от 11,28%.

Освен че дават все повече пари за заплати, числеността на общинските служители нараства. Към края на септември на всеки общински служител са се падали средно по 276 души от населението. Година по-рано на един служител са се падали по 287 души, показват данните на министерството.

Просрочените задължения на общините към края на септември са в размер на 129,7 млн. лв. Просрочените задължения имат 121 общини (46% от общия брой общини). 144 общини завършват третото тримесечие на годината без просрочени задължения.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.11.2021 г. 23:42 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x