INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Заради слаби оценки над 50 хил деца учат в дворовете на училищата

„Ако едно дете не ходи на частни уроци, вероятно няма да влезе в набеденото за най-добро училище, но ще отиде в школо, което малко или много ще съответства на нивото му. В това няма нищо лошо и не означава, че няма да стане нормален, добър и можещ човек.“, това заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Според него частните уроци са полезни от гледна точка на това детето да бъде накарано да учи допълнително. Това обаче може да се случи и от визуализирано образователно съдържание в училищата, смята той.

Образователният министър беше категоричен, че днешните деца трябва да придобият хармоничен микс от компетентности. Според него това се случва с дисциплините в учебния план, с методиката и преподаването на учителите. Освен това смята, че трябва да се стимулира изучаването на обществени и природни науки.

„Моето мнение е, че няма изпит, който веднъж завинаги да ти гарантира успешна писта в живота. Няма изпит, на който, ако не успееш, няма да се справиш по-нататък. Все по-малко ще зависи какво си учил и все повече ще се търси какви знания и умения си придобил“, изтъкна Вълчев.

Той подчерта, че равният достъп на образование е проекция на ранния достъп до добри учители и беше категоричен, че е важно да имаме добри учители и в по-малките населени места.

Министър Вълчев се надява от 15 септември децата да учат присъствено. Според него това е най-доброто обучение, защото помага за социализацията и интеграцията на децата.

„Ще направим всичко възможно да имаме организация на работа за присъствено обучение със съответните мерки и протоколи“, коментира още той.

„Бяхме изправени пред предизвикателството да работим почти цял срок в електронна среда. На първо четене училищата със средни и високи резултати са подобрили успеха си, но тези с ниски – не са успели, като дори някъде имаме влошаване“, обясни той.

По думите му към момента около 50 000 деца се обучават по линия на преодоляване на образователната трудност. Заради обстановката класните стаи са изнесени в дворовете на училищата, като децата със слаби срочни или годишни оценки, както и тези, които не са участвали ефективно в електронното образование, ще вземат между 80 и 120 часа. Основните два предмета, по които децата работят са БЕЛ и математика.

„Броят на учениците, които се явиха на матурите тази година е по-нисък. За съжаление, имаме голям процент отпадане в гимназиалния етап“, подчерта той. Според него най-често отпадането е било след VII и VIII клас.

„И сега е така. Поставили сме за задача децата да продължат образованието си и след VII клас. Увеличихме и годините за придобиване на свидетелство за управление на МПС до X клас, което повиши мотивацията“, обясни той.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 29.06.2020 г. 13:17 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x