INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

36-годишен мъж с коронавирус почина в София, заразените у нас са 577

Това съобщиха от Националния оперативен щаб

36-годишен мъж с положителна проба за коронавирус е починал днес в болница „Света Анна“ в София. Той беше настанен в инфекциозното отделение на лечебното заведение заради белодробно заболяване на 30 март.  Поради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години. С това общият брой на починалите със заболяването става 23.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб са 577. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят.

213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 7 април: 325 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Сред заразените е и служител на Софийския районен съд. По обяд сградата беше затворена за дезинфекция.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 31 души. Въпреки големия брой заразени в столичната Спешна помощ работата там продължава със същото темпо.

„Много малка част от тези 8 заразени са със симптоми, другите са здрави и се чувстват добре“, заяви говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

От спешния център очакват доставка на 1000 бързи теста. Служителите, които покажат положителен резултат, ще бъдат допълнително изследвани. А, за да са максимално предпазени и пациентите, и екипите, медиците призовават всеки, който се обажда на телефон 112, да дава точни данни за симптомите си.

„Те трябва да разглеждат всеки пациент като потенциално заразен с коронавирус“, заяви по-рано днес на брифинг генерал Мутафчийски.

Засега в центъра имат необходимите запаси от костюми и предпазни средства. 

„Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.


Публикувано на 07.04.2020 г. 19:37 ч.

Източник: Nova

Още по темата: