INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

350 милиона лева по-малко в бюджета от ДДС заради спада в потреблението на горива

350 милиона лева се очаква да достигнат загубите за държавната хазна от ДДС върху горивата заради свитото потребление и спада на цената на петрола. Намалението означава 35% по-малко от планираното за 2020 година. Това става ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков, пише 24 часа. Прогнозата е направена при цена на петрола от 36 долара за барел и валутен курс от 1,77 лв. за долар. След въвеждане на извънредното положение потреблението на горива е намаляло, спадът на потреблението на бензин е с 35,5% спрямо същия период на миналата година, а при дизела – с 23,7%, посочва Горанов. За април се очаква касовите приходи от акциз да са с 26 на сто по-малко от планираните, а при запазване на това ниво на потребление спадът за май-юни ще е 40%. За годината приходите от акциз се очаква да бъдат с 240 млн. лв. по-малко от първоначално планираните.

По-ниските постъпления са отразени в приетата актуализация на бюджета. За първите три месеца приходите от ДДС върху горивата са 271,7 млн. лв. и са с 30 млн. лв. повече на годишна база. Постъпленията от акциз са 560,9 млн. лв. и се запазват без промяна. Загубите за бюджета от ДДС може да се окажат и по-големи и заради поевтиняването на горивата. По-ниските цени означават, че 20% данък се начисляват върху по-малка сума. Преди въвеждането на извънредното положение литър бензин и дизел се продаваха по големите вериги за близо 2,30 лева, а сега цената им е с близо 50 ст. надолу. Изчисленията показват, че само от това приходите от ДДС са паднали с 6 ст. на всеки литър гориво.


Публикувано на 21.04.2020 г. 11:31 ч.

Още по темата: