INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

300 милиона причини провалят търга за новите мотриси на БДЖ

Търгът за доставка на 16 нови мотриси за средни и дълги разстояния на БДЖ, който е на етап обсъждане на технически предложения, е пред провал.

Най-вероятно процедурата с бюджет от 246 787 878,93 лв. без ДДС (296 145 454,72 лева с ДДС) ще бъде прекратена, въпреки подадените оферти от страна на трима световни производители на влакове – „Алстом“, „Сименс“ и „Щадлер“.

Големият залог е изострил до краен предел кандидатите в търга за доставката на електрическите мотриси и в самата комисия по избора в БДЖ. По неофициална информация БДЖ търси оправдание в липсата на пари за предстоящото прекратяване на обществената поръчка, но проблемите са другаде.

И трите оферти отговарят на заданието на БДЖ. „Алстом“ предлагат мотриси „Корадия“, „Щадлер“ са заложили на влакчета „Флирт“, а „Сименс“ предлагат модификацията „Дезиро ML“.

Според източниците на OFFNews БДЖ в никакъв случай не иска да купи модела, предлаган от германския технологичен гигант, въпреки че компанията е традиционен доставчик на българските железници. „Сименс“ достави 50 дизелови и електрически мотриси Дезиро, а наскоро спечели и поръчка за 10 локомотива „Смартрон“.

Според ръководството на БДЖ обаче „Дезиро ML“ отстъпвали значително като удобства и характеристики в сравнение с „Флирт“ и „Корадия“. Германските мотриси били подходящи за крайградски маршрути, но не и за дълги разстояния, заради тесните седалки и липсата на достатъчно места за багаж. А БДЖ иска да пуска новите влакчета до Варна и Бургас. Аргументът обаче е доста странен предвид факта, че австрийските железници ÖBB, чието качество няма нищо общо с това на нашите, си поръчаха 200 такива влака от „Сименс“.

От родния жп превозвач предпочитали друг вид мотриси на „Сименс“ – модификацията „Мирео“, но от световния производител били неотстъпчиви за това, че участват с „Дезиро ML“.

Любопитен момент е и това, че германците предлагат на БДЖ уникални условия за доставка – закупените мотриси да пристигнат у нас в срок от 6 месеца след подписването на договора, а не в определения срок от година и половина. Освен това те са и по-евтини от тези на „Алстом“ и „Щадлер“.

Някои източници на OFFNews обвързват очакваното прекратяване на тръжната процедура с интерес на компания, към която е бил поет ангажимент да получи договора за почти 300 милиона лева от БДЖ. Във всеки случай за момента казусът изглежда неразрешим и продължението му е много вероятно да е в съдебната зала.

2 1 vote
Article Rating

Публикувано на 15.10.2020 г. 10:54 ч.

Източник: Оffnews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x