INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

21 организации на и за хората с увреждания с писмо до бъдещите политици

21 национално представителни организации на и за хората с увреждания в официално обръщение към партиите, участници в предстоящите парламентарни избори настояват за организирана и достъпна профилактика след преболедуване на вируса от хората с увреждания. Организациите очакват диалогът с тях да продължи и след изборите.

Тези организации представляват повече от 180 000 граждани със специфични възможности. „В хода на хода на предизборната кампания с тревога констатирахме, че в темата за живота и проблемите на хората с увреждания отсъства“, това пише в обръщението Веска Събева, заместник-председател на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.

„Точно сега, когато вие представяте своите визии и програми, тази тема се забравя. А тя включва широк кръг от проблеми, съпътстващи нелекия живот на над 1 млн. граждани на България. Настояваме всяка партия и всеки кандидат да декларира своята съпричастност и визия за бъдещето на тези наши сънародници“, се казва още в писмото.

В документа се акцентира върху няколко конкретни проблема за решаване в спешен порядък – да има организирана и достъпна последваща профилактика след преболедуване на вируса за хора с увреждания, които често са самотни, премахване на ДДС върху лекарствата и медицинските изделия, възможност за пенсиониране на родителите/осиновители, полагали грижи за лица с увреждания, създаване на условия за личностно развитие и социално включване на тези лица, чрез приобщаващо образование и приобщаваща заетост в интегрирана обичайна среда, въвеждане на нови форми за профилактика и ранна детска интервенция, както иза незабавна и радикална промяна на системата на ТЕЛК и въвеждане на ред, подкрепящ, а не дискриминиращ хората с увреждане.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 30.03.2021 г. 13:50 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x