INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Нови 20 положителни проби във „Филиповци“ и „Факултета“.

Махалите са под пълна полицейска блокада.

От сряда вечерта два софийски квартала вече са под пълна полицейска блокада. Влизането и излизането от „Факултета“ и „Филиповци“ е разрешено само с основателна причина. Заради няколко случая на болни в двете махали започна масово тестване. Само за последните часове са открити 20 нови заразени.

Ограничено е и придвижването вътре в кварталите. Хората могат да излизат от домовете си само до хранителен магазин, аптека или по здравословна причина. Те трябва задължително да имат адресна регистрация в квартала, за да бъдат допуснати до него.

От сутринта в двата района започна и дезинфекция около спирки, магазини и пропускателните пунктове. А униформените обикалят по къщите, за да не се допуска струпване на хора. Забранени са всякакви тържества и масови прояви.

А всеки, който иска да мине през бариерите на КПП-тата, трябва да има основателна причина.

„Допускат се хора само с лична карта, служебна бележка от работодателя или декларация. Повод за излизането единствено може да бъде ходене на работа или неотложен ангажимент като ходенето до личен лекар. Имаме КПП-та, които ограничават движението от и към тези райони, защото има доста хора под карантина“, обясни Красимир Димитров от Столична община. Той апелира към жителите на кварталите да не излизат от домовете си и да спазват мерките за сигурности.

Строг контрол и дезинфекция има и по големите пазари в последния им работен ден. От петък тържищата ще затворят. Според директора на Женския пазар – Драгомир Димитров, хората свикнаха с мерките и няма струпвания и скандали.

Пропускателните пунктове във „Факултета“ и „Филиповци“ остават в сила до второ нареждане. Засилен полицйски контрол и проверка на документите има и в други квартали на София.


Публикувано на 16.04.2020 г. 21:13 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: